Afrikaanse wilde hond

Hij is een wild dier

Land van oorsprong
Afrika
Vertaling
Francis Vandersteen
Het bezit van dit dier is niet toegestaan Koninklijk Besluit tot vaststelling van de lijst van niet voor productiedoeleinden gehouden zoogdieren die wel gehouden mogen worden (M.B. 24.08.2009)
De wetenschappelijke naam "Lycaon pictus" is afgeleid van het Grieks voor "wolf" en het Latijn voor "geverfd". Het is de enige hondachtige soort zonder wolfsklauwen aan de voorpoten.

Het is de grootste Afrikaanse hondachtige en de op één na grootste wilde hondachtige ter wereld, na de grijze wolf. Volwassen dieren wegen over het algemeen tussen de 18 en 36 kilogram. Hij is lang en mager en meet ongeveer 75 cm bij de schouder, met een kop- en lichaamslengte van 75-141 cm plus een staart van 30-45 cm. Zuid-Afrikaanse dieren zijn over het algemeen groter dan die uit Oost- of West-Afrika.

Er is weinig seksuele dimorfie, maar te oordelen naar de afmetingen van het skelet zijn de mannetjes over het algemeen 3-7% groter. Hij heeft een tandformule van 3.1.4.2 - 3.1.4.3 voor een totaal van 42 tanden. De premolaren zijn relatief groot in vergelijking met die van andere caniden, waardoor hij een grote hoeveelheid bot kan consumeren, net als de hyena. De hiel van de carnassiale onderste M1 is ingekerfd met een enkele cusp, wat het afschuifvermogen van de tanden verbetert en daarmee de snelheid waarmee prooien kunnen worden verorberd. Dit kenmerk wordt de groefhak genoemd en wordt gedeeld met twee andere hondachtigen: de Aziatische dhole en de Zuid-Amerikaanse boshond.

De Afrikaanse wilde hond kan zich op elk moment van het jaar voortplanten, hoewel pieken paren tussen maart en juni tijdens de tweede helft van het regenseizoen. De copulatoire binding die kenmerkend is voor het paren bij de meeste hondachtigen, is bij de Afrikaanse wilde hond afwezig of heel kort (minder dan een minuut), misschien een aanpassing aan de aanwezigheid van grote roofdieren in zijn omgeving.

Volwassen teven hebben 12 tot 14 spenen. Nesten kunnen 2 tot 19 pups bevatten, hoewel 10 het meest voorkomt. De tijd tussen de geboortes is over het algemeen 12 tot 14 maanden, maar kan zo kort zijn als zes maanden als alle vorige jongen sterven. De typische draagtijd is tussen 60 en 80 dagen. Puppy's worden meestal geboren in holen die gegraven en verlaten zijn door andere dieren, zoals aardvarkens. Het spenen vindt plaats rond de 10-11 weken, hoewel er ook groepen zijn waargenomen waar alleen mannetjes zonder volwassen vrouwtjes pups grootbrachten van 5 weken oud. Na drie maanden verlaten de pups het hol en beginnen ze met de roedel mee te rennen. Op de leeftijd van acht tot 11 maanden kunnen ze een kleine prooi doden, maar ze zijn afhankelijk van de roedel om het meeste voedsel te doden. Ze worden pas bekwame jagers als ze 12-14 maanden oud zijn. Wilde honden zijn geslachtsrijp als ze 12-18 maanden oud zijn.

Vrouwtjes verlaten hun roedel op een leeftijd van 14-30 maanden en sluiten zich aan bij andere roedels die geen geslachtsrijpe vrouwtjes hebben. Mannetjes verlaten over het algemeen niet de roedel waarin ze geboren zijn. Dit is ongebruikelijk bij sociale zoogdieren, waar de basisroedel meestal bestaat uit verwante wijfjes. Bij Afrikaanse wilde honden concurreren vrouwtjes om toegang tot mannetjes die zullen helpen bij het grootbrengen van hun nakomelingen. In een typische roedel zijn de mannetjes twee keer talrijker dan de vrouwtjes, en over het algemeen kan alleen het dominante vrouwtje pups grootbrengen. Deze atypische situatie is mogelijk geëvolueerd om ervoor te zorgen dat roedels elkaar niet overweldigen door te proberen te veel nesten tegelijk groot te brengen. De soort is ook ongebruikelijk omdat sommige leden van de roedel, waaronder de mannetjes, voor de pups kunnen zorgen terwijl de anderen, waaronder de moeders, meegaan op jacht. De gewoonte om volwassenen achter te laten om op de pups te passen kan de efficiëntie van de jacht in kleinere roedels verminderen.

Roedels zijn verdeeld in hiërarchieën van mannetjes en vrouwtjes. Als een van de alfa's sterft, werd gedacht dat de roedel al gesplitst was, maar dit werd (weliswaar op kleine schaal) ontkracht door Mutual of Omaha's Wild Kingdom, waarin zes honden die eerder in gevangenschap waren gehouden (pas vijf toen ze op het eiland aankwamen, één stierf door verdoving) allebei hun alfa's verloren aan wat werd verondersteld krokodillen te zijn, maar de roedel van drie bleef aan elkaar vastzitten en er werd een nieuw mannelijk en vrouwelijk paar gemaakt. De oudste heeft de alfastatus over de anderen, dus een moeder behoudt de alfastatus over haar dochters en zussen. Bij mannetjes zullen de vader en broer die de anderen domineren eminent zijn. Zonder vader of broer kan een van de anderen de nieuwe dominante fokker worden.

Afrikaanse wilde honden geven de voorkeur aan de jongen, doden en laten hen eerst eten; dit kan ertoe leiden dat het jongste mannetje een vrijgekomen alfapositie overneemt zonder bloedvergieten. Als twee van deze groepen zich opsplitsen, kunnen ze een groep vormen als ze niet met elkaar verbonden zijn. Dominantie wordt gevestigd zonder bloedvergieten, omdat de meeste honden in een groep op de een of andere manier aan elkaar verwant zijn. Als dat niet het geval is, vormen ze een hiërarchie die eerder gebaseerd is op onderwerping dan op dominantie. Onderwerping en niet-agressie worden sterk benadrukt; zelfs om voedsel zullen ze eerder krachtig bedelen dan vechten. Dit gedrag kan te wijten zijn aan hun manier om grote nesten van afhankelijke pups te maken, waarbij het verlies van één persoon door verwonding zou betekenen dat de jachtgroep niet in staat zou zijn om alle leden van de roedel te bevoorraden.

Onverwante wilde honden sluiten zich soms aan bij roedels, maar dit is meestal tijdelijk. In plaats daarvan zullen niet-verwante wilde honden af en toe een vijandige overname proberen.

De Afrikaanse wilde hond leeft en jaagt in grote roedels. Zoals de meeste leden van de hondachtigenfamilie is hij een cursorische jager, wat betekent dat hij zijn prooi achtervolgt in een lange, open achtervolging. Deze achtervolgingen kunnen plaatsvinden met snelheden tot 66 km/u gedurende 10 tot 60 minuten en over grote afstanden (ongeveer 50 km/u gedurende 5,6 km). Bijna 80% van alle jachtpartijen op wilde honden eindigt in een dodelijke afloop. Ter vergelijking: het succespercentage voor leeuwen, die vaak worden beschouwd als toproofdieren, is slechts 30%. Schaller ontdekte dat 9 van de 10 jachtpartijen op wilde honden in de Serengeti in de dood eindigden. Leden van een groep vocaliseren om hun bewegingen te helpen coördineren. De stem wordt gekenmerkt door een ongewoon tsjilpend of piepend geluid, vergelijkbaar met dat van een vogel. Wilde honden doden vaak grotere prooien door ze van hun ingewanden te ontdoen, een techniek die snel is maar deze soort een negatieve en woeste reputatie heeft gegeven. Daarom waren zelfs sommige vroege 'natuurbeschermers', zoals Carl Akeley, trots op het doden van hele meutes wilde honden.

Na een succesvolle jacht zullen jagers vlees opeten voor degenen die tijdens de jacht in het hol zijn gebleven, inclusief het dominante vrouwtje, de pups, de zieken of gewonden, de ouderen en zwakken en degenen die zijn gebleven om de pups te bewaken.

De belangrijkste prooi van de wilde hond varieert per populatie, maar is altijd gericht op middelgrote tot grote hoefdieren, zoals impala's, Thomson's gazellen, springbokken, koedoes, padden en gnoes. De meest voorkomende prooisoort hangt af van het seizoen en de lokale beschikbaarheid. In de Serengeti bijvoorbeeld, in de jaren 1970, waren gnoes (voornamelijk kalveren) de meest gevangen soort (57%) van januari tot juni, maar Thomson's gazellen kwamen het vaakst voor (79%) tijdens de rest van het jaar. In het Selous Game Reserve is de impala de meest voorkomende prooi. Hoewel het overgrote deel van zijn dieet uit zoogdieren bestaat, jaagt hij af en toe op grote vogels, met name struisvogels. Andere roofdieren, zoals leeuwen, stelen soms de prooi die wilde honden vangen.

Sommige roedels rekenen ook grote dieren tot hun prooi, waaronder zebra's en wrattenzwijnen; sommige roedels in de Serengeti hebben zich gespecialiseerd in de jacht op zebra's in plaats van andere prooien. De frequentie en het succes van de jacht op zebra's en wrattenzwijnen verschilt aanzienlijk per roedel. Om op grotere prooien te jagen, gebruiken wilde honden een nauw gecoördineerde aanval, te beginnen met een snelle aanval om de kudde neer te halen. Eén wilde hond grijpt dan de staart van het slachtoffer, terwijl een andere de bovenlip of neus aanvalt, en de rest probeert de ingewanden van het dier te verwijderen. Mannelijke wilde honden grijpen wrattenzwijnen meestal bij de neus. Dit gedrag wordt ook toegepast op andere grote en gevaarlijke prooien, zoals Afrikaanse buffels, giraffekalfjes en grote antilopen, zelfs de reusachtige eland van een ton.

Studies geven aan dat deze tactiek van het jagen op grote dieren een aangeleerd gedrag kan zijn, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven in specifieke jachtroedels, in plaats van een instinctief gedrag. Sommige studies hebben ook aangetoond dat andere informatie, zoals de locatie van drinkplaatsen, op dezelfde manier kan worden doorgegeven.

Het bereik van de oorspronkelijke roedels varieert afhankelijk van de grootte van de roedel en de aard van het terrein. In de Serengeti was de gemiddelde hondendichtheid (voor het lokale uitsterven van de soort) één hond per 208 km2, terwijl in het Selous Nature Reserve de gemiddelde dichtheid één hond per 25 km2 was. In de Serengeti was de populatiedichtheid tot 1970 echter één hond per 35 km2, voordat deze daalde tot één hond per 200 km2 in 1977. Hun voorkeurshabitat in de Serengeti is loofbos vanwege de grote prooikuddes, het gebrek aan concurrentie van andere carnivoren en de betere plaatsen om te kalven. In de Serengeti wordt het gemiddelde verspreidingsgebied geschat op 1.500 vierkante kilometer, hoewel de individuele verspreidingsgebieden elkaar grotendeels overlappen.

In het verleden waren er ongeveer 500.000 Afrikaanse wilde honden in 39 landen, en roedels van 100 of meer waren niet ongewoon. Dit verspreidingsgebied omvatte ooit Egypte en delen van de Sahara-woestijn. Nu komen er nog maar 3.000-5.500 voor in minder dan 25 landen, of misschien maar 14 landen. Ze komen voornamelijk voor in oostelijk en zuidelijk Afrika, voornamelijk in de twee overgebleven grote populaties die verbonden zijn met het Selous wildreservaat in Tanzania en de populatie in het noorden van Botswana en het oosten van Namibië. Kleinere maar blijkbaar veilige populaties van enkele honderden individuen komen voor in Zimbabwe (Hwange National Park), Zuid-Afrika (Kruger National Park) en in het Ruaha / Rungwa / Kisigo complex in Tanzania. Geïsoleerde populaties komen nog voor in Zambia, Kenia en Mozambique.

De Afrikaanse wilde hond is een bedreigde diersoort als gevolg van habitatverlies en stroperij. Hij gebruikt zeer grote territoria (en kan zich dus alleen handhaven in grote beschermde gebieden) en wordt zwaar getroffen door de concurrentie met grote carnivoren die afhankelijk zijn van dezelfde prooidieren, met name de leeuw en de gevlekte hyena. Hoewel volwassen wilde honden grote roofdieren over het algemeen kunnen verslaan, doden leeuwen vaak zoveel mogelijk wilde honden en welpen op de broedplaats, maar eten ze niet op. Van kop tot teen zijn hyena's veel sterker dan wilde honden, maar grote aantallen wilde honden kunnen met succes jagen op een klein aantal hyena's vanwege hun teamwork. Ze worden ook gedood door veehouders en wildjagers, hoewel ze over het algemeen niet meer (misschien minder) worden vervolgd dan andere carnivoren die een grotere bedreiging vormen voor het vee.

De meeste nationale parken in Afrika zijn te klein voor een roedel wilde honden, dus roedels gedijen goed in onbeschermde gebieden, meestal ranches of landbouwgrond. Veeboeren en boeren beschermen hun huisdieren door wilde honden te doden. Net als andere carnivoren wordt de Afrikaanse wilde hond soms getroffen door epidemieën van virale ziekten zoals hondsdolheid, hondenziekte en parvovirus. Hoewel deze ziekten niet meer pathogeen of virulent zijn voor wilde honden, maakt de kleine omvang van de meeste populaties wilde honden hen kwetsbaar voor lokaal uitsterven als gevolg van ziekte of andere problemen.

Geen reacties

Er zijn nog geen reactes geplaatst.